Eskilstuna kommun
En lärare instruerar två elever vid en bilmotor.

Fordons- och transportprogrammet

Vi utbildar framtidens chaufförer och mekaniker. Du blir eftertraktad i branschen. Vi har moderna verkstäder och utrustning och här syns du och blir sedd. Efter yrkesexamen har du grundläggande behörighet till Yrkeshögskolan.

Du lär dig

Har du intresset för bilar, fordon eller teknik är fordons- och transportprogrammet ett perfekt val. Här behöver du inga förkunskaper, det viktigaste är att du har intresset.

Vi ger dig verktygen och tar du vara på din studietid har du skaffat dig en väldigt bra start för framtiden.

Här får du lära dig att använda maskiner, köra olika fordon, felsöka och göra service. En stor del av utbildningen är praktisk och i våra moderna verkstäder får du möjligheten att utvecklas.

Du får öva på att tänka analytiskt, lösa problem och möta kunder.

För dig som vill kombinera idrott och studier

Du kan välja mellan tre olika alternativ beroende på intresse, ambition och kunskapsnivå:

Arbetssätt

I årskurs ett lägger vi mycket tid på att lära känna varandra och att samarbeta. Du får chansen att fundera på vilken väg du vill gå och utveckla ditt fordonsintresse.

Inför årskurs två väljer du någon av våra inriktningar som innebär att du specialiserar dig mot chaufför, mekaniker eller bilskadereparatör/lackerare. Det är nu din praktik börjar och du får känna på yrkeslivet. Du blir mer självständig och får ta större ansvar.

Vi jobbar mycket för att våra elever ska trivas och det märker vi att de gör. Våra elever har roligt, får ta ansvar och växer som människor.

Inriktningar

En elev vid en uppslagen dator och i bakgrunden en annan elev som mekar med en hjullastare.
En lärare instruerar två elever vid en dator. I bakgrunden mekar en annan elev med en hjullastare.
En elev med ett verktyg poserar vid ett par bildäck och fjädrar.
En lärare instruerar två elever vid en bilmotor.

Efter skolan

Fordons- och transportprogrammet på Rekarne har ett gott rykte. Våra egna undersökningar visar att mellan 85 och 90 procent av våra elever har jobb efter utbildningen och är eftertraktade.

Fordonsbranschen står inför ett generationsskifte och framtidsutsikterna är mycket goda. Du får chansen att jobba inom ett yrke som ständigt utvecklas och det finns också möjligheter att studera vidare för att specialisera dig ytterligare.

Se mer om Fordons- och transportprogrammet i en film från Skolverket

Examensmål för fordons- och transportprogrammet

Kontakt

Catharina Jonasson

Biträdande Rektor

Telefon:

Sofia Rintanen

Studie- och yrkesvägledare

Telefon:

Uppdaterad: 25 april 2024