Eskilstuna kommun
Tre elever och en lärare sitter vid ett bord och diskuterar.

Barn- och fritidsprogrammet

Om du vill arbeta med barn, ungdomar eller vuxna då ska du välja Barn- och fritidsprogrammet! Här får du träna på att utveckla dina ledaregenskaper. Kanske vill du plugga vidare till förskollärare, idrottslärare, polis, personlig tränare eller hälsocoach?

Du lär dig

Barn- och fritidsprogrammet passar dig som är intresserad av att jobba med människor. Här får du lära dig pedagogik och ledarskap. Vi ger dig verktygen för att leda grupper, samarbeta och planera aktiviteter. I årskurs två väljer du inriktning.

Inriktningen pedagogiskt och socialt arbete passar dig som vill arbeta med pedagogik och lärande.

Inriktningen Fritid och hälsa passar dig som vill arbeta inom friskvård, träning och hälsa. Vi ger dig en omväxlande utbildning där du utvecklar din kreativitet och fantasi.

Arbetssätt

Vi varvar de teoretiska studierna med enskilt arbete, grupparbete, studiebesök och inbjudna föreläsare. Under utbildningen har du totalt 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Då får du möjlighet att använda och fördjupa dina kunskaper. Det ger en bra grund att stå på inför din kommande yrkeskarriär.

För dig som vill kombinera idrott och studier

Du kan välja mellan tre olika alternativ beroende på intresse, ambition och kunskapsnivå:

Inriktningar

Två elever genomför ett experiment utomhus med ett snöre och ett papper
Elever som håller vandra i händerna och utför någon slags övning

Efter skolan

Utbildningen gör dig väl förberedd att kliva direkt ut i arbetslivet för att jobba som barnskötare, elevassistent, personlig assistent eller inom fritidssektorn som arena- och sporthallspersonal, ansvarig för idrotts- och fritidsanläggningar eller kanske personlig tränare.

Programmet är i grunden ett yrkesprogram men ger dig möjligheten att bli behörig till högskolestudier om du vill läsa vidare till förskollärare, idrottslärare, sjukgymnast, polis och liknande.

Se mer om Barn- och fritidsprogrammet i en film från Skolverket

Examensmål för Barn- och fritidsprogrammet

Kontakt

Anna-Lena Eriksson

Rektor

Telefon:

Sofia Rintanen

Studie- och yrkesvägledare

Telefon:

Uppdaterad: 11 januari 2024