Eskilstuna kommun

Simning - Nationell idrottsutbildning

NIU simning bedrivs i samarbete med Eskilstuna SK. NIU vänder sig till dig som har ambition att bli elitidrottare på nationell eller högre nivå. NIU-verksamheten bygger på ett samarbete med en lokal förening.

Ansökningsperioden för läsåret 2024-2025 är öppen.

Träningsarena: Munktellbadet

Antal platser: Totalt 12 platser fördelade på tre årskurser

Träningsupplägg: Träning sker tre förmiddagar per vecka

Speciellt för NIU är ämnet specialidrott. Ämnet specialidrott består av tränings- och tävlingslära samt idrottsspecialisering.
Vilka program som kan kombineras med ämnet specialidrott presenteras under Hälsa, idrott & studier. Ämnet specialidrott innehåller både teoretiska och praktiska moment, vilket möjliggör att en del av träningen kan förläggas under schemalagd skoltid.

Antagning till NIU

Först görs antagningen på idrottsliga meriter. Simidrottaren gör en ansökan via ett ansökningsformulär på Svensk Simidrott hemsida, se länk Ansökan och antagning NIU. Sedan följer tester och intervjuer på skolan. Blir simidrottaren antagen till en NIU plats på sina simidrottsmeriter måste hen sen även söka in till respektive skola och program på sina betyg och bli antagen.

Ansökan - Viktiga datum

1 december - Ansökan till NIU görs via ett ansökningsformulär till Svenska Simförbundet senast den 1 december varje år. Du som söker bör ha över 400 FINA-poäng eller vara nationellt klassad parasimmare.

December/januari - simidrottaren kallas till testträning och intervjuer på respektive skola.

31 januari - senast den 31 januari ska skolan ha meddelat om du har blivit antagen till en NIU plats, på dina idrottsliga meriter eller ej.

Februari - för dig som har blivit antagen till NIU ska ansökan göras till respektive skola och program på dina betyg.

Länk till skolverket om nationell idrottsutbildning

Ansvarig för NIU simning på Rekarnegymnasiet

Maria Björk

Våra instruktörer

Maria Björk är gymnasielärare och ansvarar för NIU Simning. Hon har varit elitsimmare och även varit med i ungdomslandslaget.

Maria har varit anställd simtränare i Sverige och Australien på elitnivå under flera års tid. Hon är utbildad simtränare i Sverige, Svenska Simförbundet och Swimcoach Education ASCTA, Australia.

Mikael Eriksson är chefstränare i Eskilstuna Simklubb (ESK) sedan 1 september 2017. I ESK har han rollen som tränare för klubbens elitsimmare och helhetsansvar för klubbens tävlingsverksamhet samt NIU Simning.

Mikael har tidigare varit verksam i SK ENA, Enköping, Upsala Simsällskap, Uppsala och han kommer närmast från Wisby Simsällskap.

Han har lång erfarenhet som såväl ungdomstränare som tränare för simmare på svensk och internationell toppnivå. Mikael har även varit tränare för ungdoms- och juniorlandslagen under många år och har deltagit för seniorlandslagets räkning vid flera EM, VM och OS.

Jens Axdorph

Rektor

Telefon:

Julie Orlov

Studie- och yrkesvägledare. Delprojektledare ESF Ungas Framtid.

Telefon:

Maria Björk

Gymnasielärare, simning

Telefon:

Uppdaterad: 18 januari 2024